Veelgestelde vragen

Waarom zijn de NEYFIK blussers beter dan een gebruikelijke blusser?

Met de compacte blussers van Neyfik verlies je geen seconde en kun je het beginnende vuur snel doven. Snel handelen is namelijk essentieel bij iedere beginnende brand. Een blusser moet daarom binnen handbereik zijn, gebruiksklaar en door iedereen te bedienen. Een brand breidt zich snel uit en er ontstaat vaak direct giftige rook. Er mag dus geen kostbare tijd verloren gaan met het zoeken naar een blusser, nadenken over de werking of het proberen te hanteren van een zware poederblusser.

Hoe weet ik of de NEYFIK blusser kwalitatief goed is?

KIWA Nederland heeft goedkeuring gegeven voor de verkoop in Nederland. Een keuringsinstituut in Duitsland (MPA Dresden) heeft de blusser helemaal getest en goed bevonden. Meer informatie hierover vindt je het bij het onderdeel keurmerken.

Wat kan ik allemaal blussen?

Bij een blusser is sprake van zogenaamde brandklassen: A,B,C,D en F. Met de Neyfik blussers kun je de meest voorkomende branden blussen: hout, papier, textiel, kunststof, benzine, diesel, verf, olie en frituurvet. Met de Neyfik A/B/F blusser ben je dus voorbereid op alle mogelijke branden in en om de woning, tijdens het werk of in de vrije tijd.

Hoe gebruik ik de NEYFIK blusser?

De Neyfik blussers hebben een duidelijk zichtbare sluitstrip. Met een simpele draaibeweging verwijder je de dop. De spraykop is dan zichtbaar en die hoef je alleen in te drukken. Een onjuiste bediening is onmogelijk! Spuit het schuim met tussenpozen direct in het vuur.  Houd voldoende afstand tot het vuur. Met de lange spuit duur van ruim 34 seconden is het mogelijk met tussenpozen het vuur effectief te bestrijden.

Wat voor blusmiddel zit er in de NEYFIK blusser?

Neyfik blussers zijn gevuld met schuim. Een zogenaamd AFFF (Aquaous Film Forming Foam, oftewel wateroplossend filmvormend schuim). Dit schuim dekt het vuur af zodat er geen zuurstof meer bij komt en het vuur dooft. Daarnaast werkt schuim temperatuur verlagend waardoor herontbranding wordt voorkomen.

Hoe werkt de NEYFIK blusser?

De Neyfik blusser gebruikt hoogwaardig schuim op basis van een wateroplossing. Het water zorgt voor een sterk verkoelend effect. Het spuitpatroon zorgt voor een zeer effectieve verneveling tijdens het blussen. Tegelijkertijd worden de thermische reactieomstandigheden verstoord, zodat er geen brandbare gassen en dampen kunnen worden aangemaakt.

Is er gevaar bij elektriciteit?

Ook vuur dat is ontstaan in een elektrisch apparaat (tot 1.000 V) kan worden geblust met schuim. Een brandende meterkast, broodrooster, computer of strijkijzer is geen probleem voor de Neyfik blusser. Houd wel rekening met een minimale afstand van 1 meter.

Is het blusschuim schadelijk voor mens en dier?

Schuim is een veilig blusmiddel. Indien nodig kan het op mensen en dieren worden gebruikt. Mocht het schuim in de ogen komen, spoel die dan wel met water.

Heeft de NEYFIK blusser effect op het milieu?

Het schuim in de blusser is voor bijna 100% afbreekbaar in het milieu. De aluminium huls waar het schuim in zit, kan volledig worden gerecycled. Neyfik biedt de mogelijkheid om de oude blussers retour te nemen tegen een kleine vergoeding.

Is de NEYFIK blusser ook toegestaan op mijn boot?

Ja, de Neyfik blusser voldoet aan het zogenaamd Binnenvaart Politie Reglement. Dit schrijft voor dat er minimaal een blusser aanwezig moet zijn met een bepaalde inhoud. Het schuim is niet schadelijk voor dieren in en op het water. Bovendien wordt door het schuim schade aan kostbare (navigatie) apparatuur aan boord voorkomen.

Hoe lang kan ik blussen?

Met een Neyfik blusser kun je ruim 34 seconden blussen. Dat is even lang als met een grote 6 liter blusser en veel meer dan met een poederblusser van 1 kg uit de bouwmarkt. Daarmee kun je namelijk maar 8 seconden blussen.

Hoe lang is de blusser houdbaar?

De sprayblussers zijn gekeurd voor ruim 4 jaar. De Composietblusser voor 10 jaar. Het beste kun je de blusser daarna weer inruilen voor een nieuwe. Zo weet je dat je altijd een betrouwbare blusser in huis hebt. Een veilig gevoel!
Bedrijven zijn verplicht de blusser na 4 of 10 jaar te vervangen.

Moet de blusser worden gekeurd?

Neyfik sprayblussers zijn keuringsvrij. Voor bedrijven betekent dat een flinke kostenbesparing. Na 4 jaar worden de blussers vervangen. De Composiet blussers van NEYFIK® worden bij voorkeur ieder jaar gecontroleerd. Dit kan zowel in eigen beheer worden gedaan, middels onze opleiding en certificering, maar met het NEYCARE® programma kunnen we u ook helemaal ontzorgen voor alle veiligheidsmiddelen.

Met de NEYFIK® brandblusser app is de jaarlijkse controle helemaal digitaal mogelijk. Gebruik van de App is gratis bij aanschaf van een NEYFIK® brandblusser.

Waar bewaar ik de blusser?

Bewaar de blusser altijd op een vaste plaats. Dan grijpt u nooit mis wanneer u deze onverhoopt een keer moet gebruiken. Thuis is de keuken of de meterkast een goede plaats. Neyfik adviseert om minimaal twee blussers thuis te hebben: een boven en een beneden. De Neyfik blusser kan worden bevestigd met de speciale muurbeugel.

Kan ik de blusser ook stevig opbergen in auto, boot of caravan?

Met de Neyfik voertuighouder bevestig je de blusser stevig aan de ondergrond. Het sterke klittenband zorgt ervoor dat de blusser tijdens het rijden of varen goed blijft zitten en niet hinderlijk heen en weer rolt. 

Waar wordt de NEYFIK blusser gemaakt?

Neyfik is een Nederlands product. Het predicaat  Made in Holland voeren we dan ook met trots. De fabricage vindt plaats in een van de modernste fabrieken van Europa. Uiteraard onder strenge veiligheidsvoorwaarden en rekening houdend met het milieu.

Hoe werkt de rookmelder testspray?

Neyfik rookmelder test spray spuit je kort richting de rookmelder. Je kunt op de vloer blijven staan en een afstand houden van 20-30 cm naar de melder. Na een paar seconden geeft de rookmelder een signaal. Hoor je geen signaal, vervang dan de batterij en probeer opnieuw. Geeft de melder na een aantal malen geen signaal en is de batterij vervangen? Vervang dan de rookmelder door een nieuwe.

Neyfik adviseert een rookmelder test iedere maand uit te voeren! Better safe then sorry!